Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. birželio 13 d., pirmadienis

Kai skauda dantis

Visada reikia atkreipt dėmesį į tai, kas yra šio skausmo priežastys? Ar tai jautrumas, ar dygsta dantukas, o gal kiek pagedo dantukas... Jei pirmos dvi priežastys, tai galima pasinaudot patarimais, aprašytais žemiau, o jei yra sugedęs koks nors dantukas, tada reikia kuo skubiau kreiptis į odontologą, nes delsimas gali įtakoti infekcijos plitimą. Tačiau, ką daryti, jei odontologas toli, o skausmas didžiulis?
Skausmo malšinimo būdų yra begalė, tik kiekvienam reikia atrast savo, nes kiekvienas iš mūsų yra išskirtinis:)  Taigi:

1. Pirmiausia tai pagalvojam apie nuskausminamuosius, geriausia tiks nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, kurie mažina skausmą, pvz., Ibuprofen‘as, Nimesil‘is. Nedėkite skausmą malšinančių vaistų ant dantenų, nes tai gali sukelti dantenų nudeginimą.
2. Vietiniai nuskausminamieji, pvz. Dentinox, Kamistad, tepami tiesiogiai ant dantenų, šiuo tepaliuku taip pat tepa dantenas vaikams, kuriems skausmingai dygsta pirmieji pieniniai dantukai.
3. Gera burnos higiena, ypač kruopščiai valyti skaudamą dantį (jei jis išdygęs), kadangi susikaupusios apnašos, maisto dalelės toliau didina uždegimą ir kelia skausmą.
4. Labai švelnus dantenų (skaudamo danties) masažavimas (galima pirštu ar minkštu dantų šepetėliu). Gerina kraujotaką.
5. Prie žando palaikyti ledo gabalą (susuktą į rankšluostį ar panašiai) toje pusėje, kur yra skaudantis dantis. Laikykite 20 minučių – tai sumažins patinimą, o jei jo nėra – tikimybę atsirasti patinimui.
Tai turėtų ne tik nuslopinti skausmą, bet ir sumažins patinimo galimybę.
6. Šiltas sūrus tirpalas. Skalauti keletą kartų per dieną. Druska mažina patinimą apie dantuką bei mechaniškai yra pašalinama dalis maisto likučių, apnašų (taigi ir bakterijų).
7. Skalauti švelniai ŠALTU vandeniu (tik ne lediniu), prieš tai vandenį palaikant ties skaudama sritimi.
8. Jei dantis jautrus šaltam vandeniui, bandyti praskalauti švelniai, ŠILTU vandeniu, prieš tai vandenį palaikant ties skaudama sritim.
9. Traukti orą pro šiaudelį, prieš tai šiaudelio galą liežuviu nukreipus prie skaudamo danties.
10. Dantenas patepti gvazdikėlių aliejumi.
11. Česnaką įtrintą druska, laikyti keletą minučių tiesiai ant danties...

Ir reguliariai lankykitės pas savo odontologą, taip užkirsit kelia dantų gedimui ir išvengsit varginančio ir nemalonaus skausmo. Juk kuo ilgiau delsite, tuo gydymas bus ilgesnis ir žinoma brangesnis. Bukite sveiki
Informacija iš http://worldental.org

2 komentarai:

Unknown rašė...

Paprastai praskalauju antiseptiniu tepalu ir kartais papurškiu Miramiliu. Bet šiaip geriausiai vis vien kreiptis pas specialistą, nes skausmas gali būti ir rimtesnių probelmų požymis. Manau geriausia, kad dantį apžiūrėtų odontologas.

Zinaida rašė...

Mano mamai iskilo staigios pagalbos poreikis, teko danti traukti, tai sita problema puikiai issprende https://sypsenosakademija.lt/

Sekėjai