Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. kovo 8 d., antradienis

Dzūkiški lietiniai


Užgavėnės tai žiemos pabaigos šventė, kurios paskirtis yra išvyti žiemą, paskatinti greičiau ateiti pavasarį. Šią dieną neapsieinama be blynų. Sakoma, kad blynai Užgavėnių simboliu tapo todėl, kad jie panašūs į saulę, kurią pasitinka žiemą išlydintys Užgavėnių persirengėliai. Be to, jie simbolizuoja ne tik saulę, sugrįžtančią kartu su pavasariu, bet ir pilnatvę, pastovumą ir saugumą.
Besilinksminančius Užgavėnių dalyvius kiekviena šeimininkė stengdavosi pamaloninti pačiais skaniausiais ir sočiausiais blynais. Jų prikepdavo tiek, kad užtektų ne tik savo šeimai pamaitinti, bet ir svečiams pavaišinti.
Mums reikės:
0.5 st. grikių miltų
1.5 st. kvietinių miltų
2.5-3 st. rūgpienio arba pieno
1 kiaušino
druskos
aliejaus

Kiaušinį suplakame, įmaišome miltus, rūgpienį, aliejų, druską ir viską suplakame iki vientisos masės. Tešla turi būti skystos grietinės tirštumo. Sausą keptuvę įkaitinam, tada sumažinam ugnį ir ištepam ją lašinio gabaliuku(jei neturite lašinių, tiks perpus perpjautas svogūnas, suvilgytas aliejumi).
Su mažu semtuku įpilame tešlos į keptuvę tiek, kad gautųsi gan plonas blynas. Tešlai išdžiuvus, apverčiam blyną ir pakepinam dar. Skanaus!

P.S. Šiuos blynus galima valgyt kaip vienus be nieko, taip ir susuktus su bet kokiu įdaru- ar tai pakepintas faršas, ar bananas...

Komentarų nėra:

Sekėjai