Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. kovo 26 d., šeštadienis

Sausainiai iš Speltos miltų su sėlenom

Mano mažiausiai princesei reikia labai jau rinkt maistą ir dažniausiai dėl tos priežasties jai reikia  gamint maistą atskirai, net tuos pačius sausainukus, nes jai nepaaiškinsi kad jai negalima, o nori kaip ir bet kuris vaikas. Alergiškiems vaikams kurie netoleruoja kviečių puiki išeitis Spelta ir va  ką rašo literatūroje apie Speltą:
"Spelta (Triticum Spelta L.) - veislė, kitaip dar vadinama "kviečio motina", tūkstantmečius maitino žmones. Spelta buvo išstumta naujų, našesnių kviečių veislių ir nepelnytai užmiršta. Šiandien iš naujo atrastos nepaprastos šio grūdo savybės stebina dietologus, selekcininkus, ekologus, konditerius.
Skirtingai nuo kitų kviečių rūšių, Spelta grūdas padengtas žiedažvyniais, kurie apsaugo šį grūdą nuo ligų, kenkėjų ir drėgmės praradimo. Todėl šis grūdas auga be jokio beicavimo ir neserga ligomis, kurios puola kitas javų rūšis. Be to, augdami šie kviečiai patys nustelbia piktžoles, nereiklūs priežiūrai ir itin atsparūs šalčiui.
Spelta kviečiai nepakelia mineralinių trąšų, todėl jų negalima auginti šiuolaikiniais metodais dideliuose plotuose pramoniniu būdu. Dar niekam nepavyko genetiškai modifikuoti šios ypatingos grūdų veislės. Tai genetiškai labai sveikas grūdas, ir jo vidinė vertė bei jėga su niekuo nesulyginami. Surinkti grūdai gali būti naudojami sėklai, o kiti grūdai privalo būti specialiai apdorojami.
Nenuostabu, kad Spelta labai tinka dietinei mitybai, arba kaip papildas greitam jėgų atstatymui po ligos. Šiame kviečio grūde yra labai daug mineralinių medžiagų ir mikroelementų, didesnis baltymų kiekis, daug magnio, kalio, geležies, cinko, mangano, daug B grupės vitaminų. Spelta savyje turi beveik visus vitaminus ir kitas maistines medžiagas, kurios reikia pilnavertei subalansuotai žmogaus mitybai. Jo maistinė vertė lyginama su motinos pienu. O svarbiausia - vitaminai kaupiasi ne grūdo apvalkale, kaip kituose kviečiuose, bet yra pasiskirstę visuose grūdo sluoksniuose. Todėl maistingos medžiagos išlieka net smulkaus malimo miltuose.“
Gal kiek ir per ilga įvadą, bet šie miltai to verti, o dabar sausainiai

Mums reikės:
1kg miltų
80g vandens
100g rudo cukraus
200g cukraus
½ a.š. vanilinės esencijos
1v.š. grietinės
500g palmių sviestą(tiks ir kokoso sviestas)
50g sėlenų
1a.š. sodos

Miltus sumaišyt su sėlenom ir soda, sviestą pertrint su cukrumi, grietine ir esencija, ir užminkyt iš visų produktų tešlą. Viską daryti greitai.
Tešlą padalint į rutuliukus, sudėt į  kepimo popieriumi išklotą skardą, bet nelabai tankiai (po 4vnt. eilėje) ir šaunam į įkaitintą orkaitę. Kepti esant 180ºC apie 15-20 minučių. Skanaus

Komentarų nėra:

Sekėjai