Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. gruodžio 21 d., penktadienis

Rauginti kopūstai

Natūraliai raugintuose kopūstuose (t.p. ir burokuose, česnakuose ir t.t.) susidaro aktyvios gerosios bakterijos, kurioms veikiant pagerėja virškinimas, geriau įsisavina maistingosios medžiagos ir svarbiausia, rauginti kopūstai stiprina organizmo atsparumą, geriną imunitetą. Mes kopūstus rauginam senoviniu būdu, be acto, taip skaniau ir sveikiau, ir žinoma per delčią.

Mums reikės:
5kg kopūstų (maždaug dvi didelės sveikos galvos vėlyvųjų veislių)
0,5-1kg 100g druskos (tik ne joduotos)
20g cukraus (galima ir nedėt jei nemėgstat )
gerą saują spanguolių (galima ir nedėt)

Kopūstus ir morkas gerai išplaunam, nusausinam, nuimam viršutinius kopūstų lapus, morkas nuskutam. Kopūstus supjaustom peiliu arba kombainu, morkas sutarkuojam . Viską sudedame į patogu indą (medinį, emaliuotą, iš bėdos ir plastikinis tiks) išklotu kopūstų lapais (galima ir ne klot) ir užbarstom druska ir cukrumi ir gerai paspaudžiam kol išsiskirs sultys (visada prašau vyrą, jam geriau sekasi:) Kai pasirodys sultys (paslėgus turi dengti kopūstus), užberiam spanguoles, išmaišom, paslegiam ir paliekam šiltai 3-4 parom rūgt, kartas nuo karto pamaišom arba bent pabadom lazdele kad išeitų rūgimo metu susidariusios dujos.
Svarbu neprikraut kopūstų iki pat viršaus, reikia palikt bent 10-15cm nuo viršaus, tada bus lengviau maišyt, o ir kopūstai rūgimo metu pakyla, dėl to sultys gali bėgti.
Kai kopūstai tinkamai pasiraugino, puodą statom šaltai (į balkoną, rūsį...) ir nereikia bijot kad užšals, nes sušalusių kopūstų skonis nepagenda.
Raugintus kopūstus galima naudot į sriubą, salotas, pyragus, troškinimui... fantazijos beribės, o dar ir sveika :)

Komentarų nėra:

Sekėjai