Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. gruodžio 31 d., pirmadienis

Silkė "pataluose"

Bet jokia šventė mūsų namuose neapsieina be kai kurių patiekalų. Kiekviena šeimininkė turi savo šventinių patiekalų sąrašą ir tame būtinai turi būt silkė pataluose.
Turbūt kiekvienas turi savo receptą, kuris pats pačiausiais, bet svarbiausia, reikia teisingai išsirinkt silkę (nors žinau kad yra žmonių kurie daro ir su rūkyta žuvimi, dažniausia skumbre), bet mes prisilaikom tradicijos ir darom iš silkės, kuri būtinai turi būt vidutinio sūrumo, kuo riebesnė, geriausia iš bačkos ir ciela, nes tos silkių filės kur kauliukus išiminėja „nykštukai“ (kaulai tirpinami su rūgštimi) mums netinka. Visas daržoves, gerai nuplovus, virt su lupenomis (skirtinguose puoduose, kad neuždažyt), tada mūsų patalai gerai susikibs ir nesubyrės dedami į lėkštę...

Mums reikės:
4 riebių silkučių (imam su galvomis)
3 burokėlių
5-6 bulvių
4-5 morkų (galima ir kiek daugiau)
2-3 kiaušinių
1 nedidelio svogūno arba 1/4porai laiškų
druskos, pipirų pagal skonį
3 skiltelių česnako (majonezui) majonezo pagardinimui

Bulves, burokėlius (viskas su lupenomis) bei kiaušinius gerai išplauname, išverdame atskiruose puoduose, ataušiname ir aplupame. Viską sutarkuojam su burokine tarka. Morkas išplauname, apskutam, sutarkuojam ir apkepiname.
Paruošiam majonezą su česnakais arba galima ir su pirktiniu, bet žinant kiek visko nereikalingo ten deda, geriau pasidaryt savą.
Dabar atėjo eilė pačiam sunkiausiam darbui, silkės paruošimui :) Atpjaunam galvas, išdarinėjam silkių pilvus, viską, išskyrus ikrus ir pienes, metam lauk. Išdorotas silkes pjaunam išilgai pusiau ir išimame stuburą su visais kaulais ir kauliukais. Paruoštą filė supjaustom ir gabalėliais išklojame stiklinį bliūdą (gerai matosi :)
Tada beriam sluoksnį bulvių, pasūdom, apspaudžiam, dedam sluoksnį majonezo, sekantis sluoksnis morkų, majonezo, tada kiaušiniai, supjaustyti svogūnai (labiausia tinka su porais ar baltais svogūnais, ypač jei valgys vaikai) ir vėl majonezas... ir paliekam šaldytuve ar balkone bent kėliom val, geriausia nakčiai kad viskas susidraugautų, subręstų skonis (o ir sluoksniai nebus uždažyti burokais) ir jau pačioj pabaigoj sudedam burokėlius ir papuošiam majonezu. Viskas, silkė paruošta, galima vaišintis, skanaus

Komentarų nėra:

Sekėjai