Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. gegužės 8 d., trečiadienis

Vitaminų lobynas: sėklų ir pupelių daiginimas

Pavasarį jaučiasi vitaminų stoka, o daug vitaminų ir mikroelementų yra visai šalia, sėklose... Tam, kad daigint sėklas, visai nereikia žemės, pakaks paprasto stiklainio (aišku kas turi daigyklą -šaunu) ir gabalėlio marlės arba plastikinio dangtelio.
Daiginti praktiškai galima visas grūdines ir ankštines kultūras. Bet dažniausiai daiginami ožragės, garstyčios, kviečiai, rugiai, pipirinės, lęšiai, pupelės, grikiai (tik ne tie rudi, parduotuviniai) , saulėgrąžos, žirniai, ridikėliai... Jie ne tik papildo mūsų racioną vitaminais, bet ir pakeičia ar papildo prieskonius (pvz. garstyčios suteikia pikantiškumo salotoms, saulėgrąžos-saldumą...)


Grūdus/sėklas naudojam savus arba perkam eko skyreliuose/parduotuvėse, pas ūkininkus (geriausiai pas pažįstamus). Dabar paruošimas:
grūdus/sėklas praskalaujam, suberiam į stiklainį ir užpilami vandeniu kad apsemtų maždaug tris pirštus arba kai kuriuos grūdus ir dvigubai (nes grūdai dar išbrinks). Stiklainio viršų uždengiam švaria marle ir užrišam gumyte. Jei turit namuose plastikiniu dangtelių, tada dangtelyje su yla pridarom skylučių ir uždarom, nes jos ir mirkomos kvėpuoja. Viską darau iš vakaro, taip patogiau.
Ryte vandenį nupilam, gerai praplaunam (nes vanduo bus tamsios spalvos ir turės daug kenksmingų medžiagų, kurie buvo grūduose/sėkluose). Gerai praplovus, nuvarvinam vandenį, uždengiam marle ar skylėtu dangčiu, stiklainį apverčiam ant šono (maždaug 45° kampu, jei ir liko kiek vandens, tai palaipsniui ištekės) ir paliekam sėklas be vandens! (kitaip užrūgs). Ir laukiam, kol sudygs.
Daiginamus grūdus/sėklas 2-3 kartus per dieną nuplaunam vandeniu (marle galima ir neatrišinėt, tiesiog per viršų užpilam vandenį ar apvertus išpilam :).
Paprastai daigai prasikala per 2-5 dienas (priklauso nuo grūdų/sėklų). Stiklainius su pradygusiais daigais laikom šviesioje vietoje maždaug 2-3dienas, kad daigai šviesoje gautų chlorofilo ir sužaliuotų.
Grūdams reikia daigelio iki 0.5 cm, o ankštiniai skanesni su ilgesniu daigeliu, tuomet jie tampa minkštesni. Prieš naudojant pašalinam neišdygusias sėklas, lukštus, tam reikės užpilt daigus vandeniu ir neišdygę sėklos/grūdai paskęs, o lukštai plaukios paviršiuje.
Viskas, grūdelius/sėklas su daigais laikom šaldytuve 2-3 dienas (ne ilgiau, nes jie su laiku praranda vertingas medžiagas) ir valgom kiekvieną dieną (su visu gėriu, t.y. grūdelius su uodegėlėm).
Daigintų grūdų galima dėti visur: į mišraines, sriubas, daryt kokteilius, užtepėlius... O daiginti kviečiai, sumaišyti su medumi yra pats puikiausias desertas. Valgom skaniai ir sveikai!

P.S. Maždaug po sav.-dvejų pastebimai pagerėja savijauta, greičiau pradeda augt nagai ir plaukai, tampa stipresni...tai kad pabandykit, nepasigailėsit :)

Komentarų nėra:

Sekėjai