Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2013 m. liepos 9 d., antradienis

Cinamonas ar visgi ne?

Ar jūs žinot apie cinamoną naudą? O kad beveik visas parduodamas maltas cinamonas parduotuvėse yra netikras cinamonas? Ne, na tada gal nuo pradžios

Cinamonas – tai prieskoninis augalas, gaunamas iš kai kurių cinamono (Cinnamomum) genties medžių vidinės žievės. Paplitusios yra dvi rūšys: ceiloninis cinamonas (Šri Lanka ir Indija) ir kininis cinamonas (Kinija), tik skirtumas, kad kininis cinamonas yra gan pigus ir todėl jis yra dažniausia parduodamas kaip cinamonas arba maišomas su tikru, o ceiloninis yra brangus, nes retesnis ir subtilesnio skonio. Bet be pigumo, kaip ir pliusas, kininis cinamonas turi ir gan riebų minusą, jo žievėje yra nuodingos medžiagos kumarino, kuris mažina kraujo krešėjimą, o jautriems žmonėms gali pažeisti kepenys.
Žmonėms beveik neįmanoma atskirti ceilono (Cinnamomum verum) cinamono nuo kinietiško (Cinnamomum aromaticum arba Cinnamomum cassia), kai jie yra miltelių pavidalo, tik tiek, kad ceilono cinamonas yra rusvos spalvos, saldokas, o kinietiškas – ne toks smulkus, stipresnio kvapo ir turi raudoną atspalvį ir kur kas stipresniu aromatu. Tačiau abi šias rūšis galima atskirti iš cinamono lazdelių. Kinietiško cinamono palyginti storas žievelės sluoksnis susuktas į lazdelę, o abu kraštai riečiasi į centrą (kaip pergamento ritinėlis). Ceilono cinamono skerspjūvis labiau primena cigaretę - keli ploni žievės sluoksniai susukti į cinamono lazdelę į vieną pusę. Cinamono nauda sveikatai:
  • padeda reguliuoti cukraus lygį kraujyje, dėl turimo vandenyje tirpstančio polifenolio MHCP, kuris, kaip parodė testai, imituoja insuliną ir aktyvuoja jo receptorius, ko pasekmė - ląstelės vėl tampa jautrios insulinui ir insulinas reguliuoja cukraus kiekį kraujyje; 
  • mažina kraujo riebalus (trigliceridus) ir blogąjį cholesterolį;
  • padeda numesti svorį; 
  • apmalšina galvos/migrenos skausmus; 
  • gydo kosulį, užkimimą ir perštinčią gerklę;
  • mažina kraujospūdį; 
  • padeda nuo nemigos; 
  • sumažėja rizika susirgti širdies ligomis; 
  • pasižymi antiseptiniu ir kraujavimą sulaikančiu poveikiu; 
  • puikus mėsos konservantas, dėl jame esančiame fenolio ir specialių nuo gedimo apsaugančių bakterijų; 
  • yra stiprus afrodiziakas. 
Rekomenduojama suvalgyti ¼ a.š. cinamono sumaišyto su  1a.š. medumi  tris kartus per dieną.
Taigi, jei norite tikro cinamono, geriausia pirkti nemaltas cinamono žieveles ir susimalti namuose patiems arba pirkti eko parduotuvėse, kur yra nurodytas originalus jo pavadinimas Cinnamomum verum . Pvzd. toks yra už gerą kainą iHerb'e

Informacija parengta pagal http://whfoods.org/,o paveikslėlis iš http://commons.wikimedia.org

4 komentarai:

Rita rašė...

O įdomu šis: http://www.sveikiproduktai.lt/katalogas/cinamono-lazdeles-50-g-0 tikras ar ne... Labai ačiū už naudingą informaciją :)

Unknown rašė...

jei ir tas ir tas yra ne dirbtinis, o tas pats augalas, tik užaugęs kitame regione - tai gali iki pamėlynavimo aiškintis kuris tikras kuris ne, nes abu tikri, abu ne pagaminti, o užauginti, o toliau jau skonio reikalas, dėl kurio nuodėmė ginčytis:
http://manoukis.lt/print_forms/print_st.php?st=13126&m=27

nataliuncik rašė...

Rita, jūsų nurodytas cinamonas yra kininis cinamonas.

Linai, skirtingu rūšių augalai juk nevadinami dirbtiniais, jie tik skiriasi išvaizda, skoniu, netgi chemine sudėtis jų neidentiška. Todėl žmonėms, mėgstantiems patiekalus su cinamonų reikia žinot ką jie valgo, ypač jei cinamonas naudojamas gydymo tikslais.

Unknown rašė...

Nusipirkau cinamono milteliu po 9 e ux kg,bet jis be kvapo ir tamsiai rudos spalvos kas tai?

Sekėjai