Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2010 m. kovo 11 d., ketvirtadienis

Švelnus raugas nerūgščiai duonai

Yra labai daug žmonių, kuriems nepatinka raugo skonis, jaučiamas duonelei arba jos rūgštumas. Dėl to pradėjau eksperimentuot su raugų, kad tik gaut norimo skonio ir kvapo.


Švelnaus raugo paruošimui mums reikės:
100g rupaus malimo ruginių miltų
100g šilto naminio (gyvo) alaus
Pirma diena
Švariame inde(geriausia apiplikit dar karštu vandeniu) gerai išmaišyt miltus su alum, kad gautųsi vientisa mase be gumulėlių. Laikyti kambario temperatūroje.
Antra diena
Raugo kvapas turėtu buti truputi rūgštokas su burbuliukais. Jei rūgimo procesas per silpnas, galima įmaišyt 1a.š. medaus. Dabar atėjo laikas pamaitint raugą. Paimam 50g ruginių miltu ir 50g šilto vandens, gerai išmaišom ir įmaišom į mūsų raugą.
Trečia diena (ryte)
Jei viskas buvo padaryta teisingai, ir raugas buvo laikomas nevėsioje vietoje, tada pakeitimai turi būti matomi iš karto. Raugas padidės pusantro-dviem kartais ir išaugs iki viršaus (raugas įgis putoto rūgštaus kvapo masės formą). Bet puvimo kvapo neturėtų būti. Raugo skonis turi būt vos rūgštus.
Dabar pamaitinsim raugą antrą kartą. Paimam 50g ruginių miltu ir 50g šilto vandens, gerai išmaišom ir įmaišom į mūsų raugą ir paliekame iki vakaro.


Trečia diena (vakare)
Dabar pamaitinsim raugą trečią kartą. Paimam 50g ruginių miltu ir 50g šilto vandens, gerai išmaišom ir įmaišom į mūsų raugą ir paliekame šiltai iki rytojaus.
Ketvirta diena(ryte)
Raugas yra paruoštas ir gali būti naudojamas duonos kepime. Tinkamai paruoštas raugas turi būt grietinės konsistencijos, burbuliuot ir vos rūgštaus skonio.
Duonos kepimui paimam 300g, o likusią dalį raugo pamaitinam KASDIEN su 50g ruginių miltu ir 50g šilto vandens ir kepam kepam kepam. Jei ilgai nekepsit, pasiliekam 60-80g raugo, uždengiam dangčiu ir pastatom į šaldytuvą, taip raugą galima laikyti iki dviejų savaičių. Jei būtina paruošti naują raugą, tai sumaišom miltus su vandeniu ir įmaišom į mūsų paliktą raugą ir maitinam kasdien ryte ir vakare dvi dienas, laikyti šiltai.

4 komentarai:

Unknown rašė...

Sveiki, o is kur gauti gyvo alaus?
Sauso pieno?
Miltu ivairiausiu, duonos kepimui, nes parduotuviu kainos nelabai dziugina...?

nataliuncik rašė...

Sveiki,
gyvą alų galima nupirkt CUM‘e krautuvėlei, bet Vilniuje žinau daug kur galima nupirkt dar, pvzd. Olandų g., Pylimo...
Miltus perku maišais iš malūno, nes kai turiu didele šeimyna, greitai išnaudojam, o ir kitus produktus t.p. perkam maišais ir pasidalinam su merginais, nes parduotuvė užsideda per didelius antkainius

Unknown rašė...

O rauga reikia pirma pamaitinti ir palaikyti siltai apie para? Istraukiau ji is saldytuvo.. Tada viska pagal eiga vykdyt?

nataliuncik rašė...

Taip, išėmus iš šaldytuvo raugą pamaitinkit ir palaikykit šiltai, kad suaktyvėtų. O suaktyvėja maždaug per tris-keturias val., viskas priklauso ant kiek šilta;)
Jei raugas per rūgštus, pamaitinkit keletą kartų prieš užminkant tešlą, tada bus ne tokia rūgšti duonelė (čia skirta tiems, kas nemėgsta rūgščios duonos)

Sekėjai