Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2011 m. kovo 4 d., penktadienis

Karščiavimas


Kiekvienas savo gyvenime karščiavo, vat  ir dabar, susirgo mano mažylė:( Temperatūra sunkiai numušinėjom, nelabai krito, vaikas verkė, vėmė ir svarbiausia nieko negalėjo gert...o čia jau kyla rimtos problemos...bet gal nuo pradžios.
Kas yra karščiavimas? Čia mūsų organizmo apsauginė reakcija į bakterijas ir virusus, pasireiškianti kūno temperatūros kilimu. Yra 3 karščiavimo stadijos: temperatūros kilimas, laikymasis ir kritimas.
Kol kyla temperatūra ir krečia šaltis šildom organizmą (karštos arbatos, šiltai aprengiam, užklojam, kaitinam kojas ir t.t.). Pakilus temperatūrai organizmą vėsinam, nes nuo per aukštos temperatūros gali sutrikti organų ir nervų sistemų veikla. Kad to išvengti, reikia imtis atitinkamų priemonių:
1. mažiau aprengiam
2. lengvai užklojam
3. girdam drungnomis arbatomis arba paprastu negazuotu vandeniu, (tinka šeivamedžių/liepžiedžių žiedai, aviečių ir kitos arbatos(žiūrėkit žemiau receptus)
4. dedam vėsinamuosius kompresus ant blauzdų, ledukus ant stambiųjų kraujagyslių
5. jei temperatūra labai didele, tada ištrinam kūną vandenių/degtinę arba apsiprausiam po drungnu dušu
6. karščiavimą mažinančius vaistus reikėtų vartoti, kai temperatūra pasiekia 38.5-39 °C , anksčiau nepatartina, nes padidėjusi kūno temperatūra sustiprina organizmo imuninės sistemos pasipriešinimą ligai ir stabdo organizme vykstančius procesus, kurie atveria kelią mikrobų antpuoliams ir sudaro sąlygas jiems daugintis.
7. valgyt tik pagal norą, bet ne per prievartą. Puikiai tinka daržovės(galima pagardint paprika, svogūnais arba porais, česnakais) arba vaisiai, kur gausu natūralaus vit.C(obuoliai, kriaušės, uogos/žiemą-šaldytos uogos, greipfrutai, kiviai, avokadai)
8.  jei temperatūra laikosi ilgiau nei dvi paras, jeigu karščiuojant smarkiai skauda galvą arba skauda ją palenkus į priekį,  jeigu skauda šlapinantis, atsirado viduriavimas arba vėmimas, reikia būtinai išsikviesti gydytoją į namus.
Bet visada būtina stebėti karščiuojančio ligonio savijautą, nes kiekvieno organizmas į temperatūros padidėjimą reaguoja individualiai, vieni ir 39 perneša gerai, o kiti jau ir prie 37.5-38 gali apalpt, vemt arba prasidėt kiti sutrikimai.
Keletą puikių išbandytų receptų:
1.  Karščiavimą mažinantis lazdyno žievės nuoviras.
Užplikyti stikline verdančio vandens 1 v.š. dž.smulkintos lazdyno žievės, užvirinti ir indą sandariai uždengus pusę valandos pavirinti garų vonelėje. Šiek tiek atvėsinus nukošti ir įpilti tiek virinto vandens, kad susidarytų prieš tai buvęs nuoviro kiekis. Gerti po ketvirtadalį stiklinės 4-5 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio.
2.  Prakaitavimą skatinanti arbata.
1 v.š. aviečių vaisių ir liepų žiedų mišinio užpilamas stikline verdančio vandens, paliekama 20 min, kad prisitrauktų, nukošiama. Gerti po pusę stiklinės 2-3 kartus per dieną.
3.  Vitamininga, prakaitavimą skatinanti arbata peršalus
1 v.š. mišinio(lygiomis dalimis paimt beržų lapus, erškėčių vaisius, šeivamedžių ir liepų žiedus) užpilam stikline verdančio vandens. Geriama po pusę stiklinės 4-5 kartus per dieną.

2 komentarai:

Jelena rašė...

p.5 gydytojai nepataria. Vesindami taip, krenta odos temperatura, susitraukia kraujagysles , bet vidiniu organu temperatura nuo to tik dideja, tai labai pavojinga. mamos ir mociutes dar patars skiestu spirituku ar actu istrint, gausit priedo dar ir nuodijima organizmo. Auksta temperatura ne juokas ir visada geriau turet po ranka numeriuka GEROS gydytojos. Bent jau konsultacijai telefonu.
O dar, jei temperatura greitai numusama, greiciausiai virusas, jei ne- dazniausiai problemos didesnes ir vistiek geriau pasitart su medikais. Kas matot filme kur, kad vesina ledukais, zinokit, ligonineje VISADA pries tai suleidzia vaistuku spec, kad oda praleistu salti gyliau.
Linkiu, kad ko reciau reiktu tokiu patarimu. Sveikatos!

nataliuncik rašė...

Tai čia gi neparašyta vėsint ledinių vandenių, nes taip, tai yra labai pavojinga. Reikia aptrint drungnu vandenuku, galima ir degtine, vis tiek spiritas gan greitai išgaruoja nuo kūno.
O dėl gydytoju, kiekvienas supranta kad čia ne juokai ir spręst reikia pagal situacija

Sekėjai