Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2014 m. vasario 21 d., penktadienis

Duonos lazdelės arba Grissini

Šitos lazdelės dar buvo mūsų gilioj vaikystei, tik jie vadinosi lazdelės prie alaus, buvo gaminami su kmynais ir apibarstyti tarkuotu sūrių :) Taip, tai fantastiškas užkandis prie alaus, bet puikiai tinka šiaip, pakramsnojimui arba puikiai tinka pasidažyti į padažus ar apvyniojus kumpį pateikt kaip atskyrą užkandį.
Grissini yra kilusios iš Italijos, Turino, bet kiek bandžiau surast autentišką italų receptą nesugebėjau (o ir patys italai šiuo klausimų neturi tikslaus atsakymo). Tai pagal vieną istorijos versiją, duonos lazdelės buvo gaminamos su kiaulių taukais, bet kitur rašoma, kad duonos lazdelės darydavo pirmiausia su alyvuogių aliejumi... Tai kaip ten bebūtu, teko išbandyt ir su taukais, ir su aliejumi, kad suprast, kuris gi variantas tiks labiausia man :)


Mums reikės: 
15 g šviežių mielių
250 g vandens
1 a. š. cukraus arba 2-3lašų stevijos
50 g alyvuogių aliejaus arba 50g kiaulių taukų
1 kiaušinio
1 a. š. druskos
600 g miltų
mėgstamų prieskonių, (šį kartą dariau su kmynais ir bazilikais)
kai darau su kmynais, tai dedu 50g (nes jei daugiau, bus kartoka)

Mieles ištirpinti šiltame vandenyje su cukrumi/stevija ir pastatyt šiltai kad pasidengtų „kepurėle“. Kai dariau su kmynais, tai kmynus užpyliau verdančiu vandeniu ir daviau nusistovėt, o kai atšalo iki ~38°, sudėjau mieles. Kiaušinį išplakt, supilti į dubenį ištirpintas mieles, aliejų ir po truputį maišant sudėti miltus sumaišytus su druska, prieskoniais. Užminkyti elastingą tešlą, uždengt rankšluostėliu ir palikti šiltai kilti. Kai tešla bus paruošta, padalinam ją į 4 dalys ir kiekvieną iškočiojam. Mano kočiojimo kilimėlis maždaug skardos dydžio, tai per visą kilimėlį ir kočioju. Iškočiotą tešlą supjaustom ir suformuojam lazdeles (pjaustyt geriau 1-1,5cm storio, nes jos dar kepant pūsis). Sudedam ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir duodam pastovėt dar kokias 10min, o tada pašaunam į įkaitintą iki 180° C orkaitę maždaug 15- 20 min., kol viršus lengvai paruduos.

P.S. dabar dėl skirtumo tarp duonos lazdelių su aliejumi ir su taukais. Su aliejumi jie gaunasi kietesni, traškesni, o su taukais-traškūs, bet kietumas truputį kitoks, švelnesnis, kaip vaikai pasakė, kietokai minkšti :)

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Labai skanu, puikus receptas, dėkoju jums :)

Taip pat labai šaunus receptas https://gaminam.lt/namine-rugine-duona/

Sekėjai