Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2010 m. balandžio 24 d., šeštadienis

Močiutės plikyta duona



Nors kartą gyvenime mes esame ragavę tikros, kaimiškos duonelės, kurią su meile pagamindavo, o po to vaišindavo mus mūsų močiutės. Duona gamina tik iš natūralių produktų, be jokių mielių, vien raugas ir grūdai kelių rūšių, nuo pačio stambiausio malimo iki smulkaus. Netgi tas pats salyklas, kurį mes naudojam, net negalvodami, yra tie patys grūdai, tik daiginti, išdžiovinti, sumalti ir apkepinti. Nors ne pas kiekvieną namuose yra pečius, bet visgi panašiai, galima iškept ir orkaitėj.



Mums reikės:
Plykiniui:
400g stambaus malimo ruginių miltų
2 v.š kmynų
2 v.š. salyklo
600ml verdančio vandens
300g ruginio raugo
Tešlai:
2 v.š. cukraus
300g ruginių miltų
100g kvietinių miltų
2 v.š. rudojo cukraus arba medaus
1 v.š. druskos
Į gilų puodą sudėt stambaus malimo ruginius miltus, salyklą ir kmynus ir užplikyt verdančiu vandeniu. Kai masė atauš iki 37º sudėt ruginį raugą, viską gerai išmaišyt ir pastatyt šiltai iki rytdienos.
Kitą dieną į mūsų gautą plykinį sudedam visus produktus ir gerai išmaišom. Gausis lipni tešla, kurią perdedam į gilią, aliejumi išteptą formą, uždengiam dangčiu. Pakildinam apie 3val. ir statom kept į šaltą orkaitę, kol orkaitė įšils, duonelė dar pakils:) Kepam apie 10-15min įkaitintoje orkaitėje iki 230° su dangčiu, vėliau sumažinam temperatūrą iki 190-200° ir kepam dar apie 30 min. Iškeptą duoną uždengiam dangčiu ir paliekam 15-20min, pluta suminkštės ir lengvai išimsim iš formos.
P.S. Aš kepu 3.5l stikliniame inde su dangčiu, duona pakyla iki pat kraštų.

Komentarų nėra:

Sekėjai