Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2010 m. gegužės 2 d., sekmadienis

Įvairių grūdų tamsi duona


Pirkdami salyklą, aptikom gamintojo puslapyje ir tokį gėrį kaip tamsusis mišinys duonai, kur įeina ir skaldyti ruginio salyklo grūdai, ruginis fermentuotas salyklas, linų sėmenys, saulėgrąžos, kukurūzų kruopos, skaldyti kvietiniai grūdai, ruginis nefermentuotas salyklas. Na ir aišku, paėmėm jį... nagai taip ir niežtėjo jį išbandyt... O kokia gavosi nerealus skonio duonele...mmmm... bet geriau kartą išbandyt patiems, negu skaityt ar klausyt šimtą kartų :)



Taigi, mums reikės:
230g tamsaus grūdų mišinio
150g stambaus malimo ruginių miltų
4 v.š kmynų
2 v.š cukraus
2 v.š. rudojo cukraus arba medaus
760ml verdančio vandens
450g ruginių miltų
1.5 v.š. druskos
500g kvietinių miltų
500g ruginio raugo

Į gilų puodą sudėt stambaus malimo ruginius miltus, grudų mišinį ir kmynus ir užplikyt verdančiu vandeniu. Kai masė atauš iki 37º sudėt likusius produktus ir ruginį raugą, viską gerai išmaišyt, tešlą sudedam į gilią, aliejumi išteptą formą, uždengiam dangčiu ir pastatom į šaldytuvą nors porai valandų, bet geriausia palikt nakčiai.
Ryte išimam iš šaldytuvo, pakildinam apie 3val. šiltoje vietoje ir statom kept į šaltą orkaitę, kol orkaitė įšils, duonelė dar pakils:) Kepam apie 10-15min įkaitintoje orkaitėje iki 230° su dangčiu, vėliau sumažinam temperatūrą iki 190-200° ir kepam dar apie 40-50 min. Iškeptą duoną uždengiam dangčiu ir paliekam 10min, pluta suminkštės ir lengvai išimsim iš formos. Skanaus.

P.S. Čia išeina du geri kepaliukai duonos, jei nelaukiat svečių ar jūsų šeimyna nedidelė, tada galit daryt iš puses normos

4 komentarai:

Unknown rašė...

tai tada noriu paklausti jei neturiu raugo, galiu kept su sausu? jei taip, tai kiek tada jo deti?

nataliuncik rašė...

Jei neturit NAMINIO raugo, galima kept su sausu, tik, būtinai reikės mielių, nes sausas raugas duonytei priduoda rūgštumą ir purumą, bet neiškils su juo. Sauso raugo kiekis priklauso nuo to, kokia jus mėgstat duona, rūgštesne, tada reikia dėt nemažiau 3v.š. ir dar mielių, bet su mielėm nebandžiau kept šią duoną, tai nenoriu suklaidint (perėjau prie natūraliu „laukiniu“mielių...
Jei kepsit su mielėm, tada nereikia taip ilgai kildint, užteks užplikyt mišinį ir duot išbrinkt kruopom, grūdam, po to sudėt likusius ingredientus, pakildint apie valanda ir kept.

Gabija rašė...

Kaip manote, ar pavyks duona, jei vietoje Jūsų minėto mišinio įbersiu porą šaukštų salyklo, saują grūdų, saulėgrąžų ir t.t.? Ar yra mišinyje kokių slaptų ingredientų? :)

nataliuncik rašė...

Aišku kad pavyks:) Pati dabar net neperku to mišinio, o sudėlioju pagal savo skonį, o šiaip, ten įeina dviejų rūšių salyklas(ruginis nefermentuotas salyklas ir ruginis fermentuotas salyklas), skaldyti ruginio salyklo grūdai, skaldyti kvietiniai grūdai, kukurūzų kruopos, linų sėmenys ir saulėgrąžos

Sekėjai