Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2010 m. rugsėjo 12 d., sekmadienis

Skaldytų grūdų duona

Žmogus nuo pat savo evoliucijos pradžios maistui vartoja grūdines kultūras - pačius grūdus ir įvairius jų produktus. Fiziologiškai žmogaus organizmas ir virškinimo traktas yra pritaikyti gauti maisto medžiagas iš įvairių augalinių šaltinių, taip pat ir iš grūdinių kultūrų bei jų produktų. Jau seniai nustatyta, kad maždaug 80 procentų maistingųjų ir reikalingų žmogaus organizmui medžiagų yra grūdų odelėse - sėlenose, o ypač didelis kiekis naudingų medžiagų yra grūdų žiediniuose apvalkaluose. Ji praturtinama mikroelementais (Ca, Mg, P, Fe, K, Na) ir vitaminais (B grupės, PP, C, E, provitaminais A).
Šios duonos gamybinis procesas užtrunka, bet ji to verta.

Mums reikės:
400g skaldytų grūdų
2 v.š kmynų
600ml verdančio vandens
300g kvietinio raugo
2 v.š. cukraus
400g kvietinių miltų
2/3-1 v.š. druskos

Į puodą sudėt skaldytus grūdus, kmynus, jei norėsit juodos duonos, tada galima įdėt ir 2 v.š. salyklo ir užplikyt verdančiu vandeniu. Paliekam mažiausia 12val., daryt geriausia vakare, nes jau kitą vakarą jau galima bus ir kept duona.
Kitą dieną į mūsų grūdus sudedam kvietinį raugą ir duodam pastovėt dar apie 6val.
Tada jau galima sudėt visus likusius produktus ir gerai išmaišyt. Gausis lipni tešla, kurią perdedam į gilią, aliejumi išteptą formą, uždengiam dangčiu. Pakildinam apie 3val. ir statom kept į įkaitintą iki 200° orkaitę 30min su dangčiu, vėliau nuimam dangtį ir kepam dar apie 30-40min.
Iškeptą duoną uždengiam dangčiu ir paliekam 10min, pluta suminkštės ir lengvai išimsim iš formos. Skanaus

2 komentarai:

Unknown rašė...

Labai skani duonytė. Šeimyna įvertino labai teigiamai. Ačiū už receptą :)

nataliuncik rašė...

Malonu kad patiko:) Prašom

Sekėjai